Veriler Ekonomik Aktiviteyi Destekliyor

Ödemeler dengesi Nisan'da beklentilerimize paralel şekilde 2,7 milyar dolar cari açık verdi. 12 aylık toplam açık 24,5 milyar dolardan 25,7 milyar dolara yükseldi. Finansman tarafında ise aylık bazda 1,5 milyar dolarlık sermaye girişinin yanı sıra 4,5 milyar dolarlık net hata noksan girişi 3,2 milyar dolarlık rezerv birikimine neden oldu. 12 aylık toplam finansman girişi 31,3 milyar dolar olurken 16,2 milyar dolar net hata noksan olarak kaydedildi. Net hata noksan dahil finansman girişi sonrası 21,7 milyar dolarlık rezerv birikimi oldu. Rezerv birikimi önceki ay 17,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti. 

Sanayi üretimi Nisan'da geçen seneye göre %10,8 artışla %8,3 düzeyindeki beklentilerin ve Mart ayında görülen %9,8'lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda geçen ay ile aynı düzeyde gerçekleşen üretim miktarı Mart'ta %1,7 düşüş göstermişti. Aylık bazda en yüksek üretim artışı %23,5 ile yüksek teknolojili ürünlerde görülürken orta ve düşük teknolojili ürün üretimi hafif düşüşler gösterdi.

Mart'ta önceki seneye göre %2,7 olan perakende satışlar büyümesi, Nisan'da %14,7'ye yükseldi, aylık artış %0,7'den %2,1'e hızlanma gösterdi. %3,5 gerileyen gıda, içecek ve tütün dışında tüm kalemler önceki aya göre hızlanma gösterdi; internet satışları dışında en büyük artış %7,1 ile tekstil, giyim ve ayakkabıda görüldü. Üretim ve tüketim verileri PMI verilerindeki zayıflamanın tersine ekonomik aktivitenin Nisan itibariyle gücünü koruduğuna işaret ediyor. Ekonomi yönetiminin kredilerle ilgili aldığı önlemler bu artışta yılın ikinci yarısı itibariyle ivme kaybı yaşanmasına neden olacaktır.