Online Hesap Aç

Amerika’da Başkanlık Seçimi Öncesi Yeni Mali Teşvik Üzerinde Anlaşma Olabilir Mi?

Akşam Bülteni - Amerika’da Başkanlık Seçimi Öncesi Yeni Mali Teşvik Üzerinde Anlaşma Olabilir Mi?
5.10.2020 10:04:00

Bu hafta, geçtiğimiz haftalarda pandemi salgını nedeniyle görülen aşağı yönlü hareketler sonrası piyasaların bazı gelişmelerle birlikte yukarı tepki verdiğini gördük. Küresel endeksler’de özellikle teknoloji hisselerinde öncülüğünde başlayan gerileme bu hafta yerini kısmi bir toparlanmaya bırakırken,önceki haftaya göre yaklaşık %1.5’luk bir artışa neden olmuş durumda. Bölgesel endekslere baktığımızda ise Avrupa Stoxx600 endeksi haftayı %2 yükselişle kapatırken, Amerikan endekslerinde eylül ayında mart ayından bu yana görülen en yüksek aylık düşüş sonrası ekim ayının ilk haftasını artıda kapatmayı başardı. Dow30 endeksi haftalık bazda %1.9 değer kazanırken, SP500 endeksi ve Nasdaq endekslerinde %1.5’luk artışlar izledik. Pandemi salgınında özellikle Avrupa ve Amerika’da görülen vaka artışları ve hemen arkasından uygulanan kısıtlayıcı tedbirler küresel bazda zaten aşırı yüksek seyreden endekslerden çıkışa ve güvenli para birimlerine olan talebin artmasına neden olmuştur. Makro ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayacağı endişeleri sermaye piyasalarının reel gerçekliğe bir nebze dönmesine katkı sağlamıştı. Küresel boyutta uygulanan devasa boyutlardaki parasal ve mali teşvikler sermaye piyasalarını ağustos ayına kadar beslerken özellikle Amerika’da temmuz ayında biten mali teşvik programı yerine uygulanması düşünülen yeni plan üzerinde cumhuriyetçiler ile demokratların henüz anlaşma sağlayamamaları ekonomik büyümede görülen toparlanma hareketlerinin yavaşlamasına neden olmuştu. Ancak demokratların hazırladığı yeni bir paket üzerinde henüz anlaşma sağlanamamış olsa bile görüşmelerin devam etmesi piyasaların ihtiyacı olduğu moral ve güveni az da olsa sağlamış gözüküyor. Bu nedenle Amerika’da başkanlık seçimlerine az bir süre kala yani bir belirsizlik ortamına girmeye başlayan küresel piyasalar için yeni mali teşvik boyut ve kapsamı üzerinde anlaşma sağlanması ciddi bir ivme kazandırabilir.

Amerika’da Ekonomik Toparlanma Yavaşlıyor

Bu hafta Amerika’dan bir dizi önemli veri akışını takip ettik. Burada dikkat çeken nokta Amerika’da eylül ayı tüketici güveninin beklentilerin üzerinde gelerek 101.8 olarak gerçekleşmesi oldu. Bu olumlu gelişme cuma günü açıklanan Michigan tüketici beklentilerdeki artışla desteklenmiş durumda. Özellikle demokratları destekleyen hane halklarının beklentilerinde görülen olumlu gelişme dikkat çekici. Cumhuriyetçileri destekleyen kesimde ise beklentilerdeki artış sınırlı kalmış durumda. İstihdam piyasasında ise haftalık işsizlik başvurularında beklentilerin altında bir artış gerçekleşse de düzeyin hala yüksek seyretmesi düşündürücü. Bu durum bize pandemi salgınında görülen vaka artışları sonrası ekonominin istihdam konusunda yavaş bir toparlanma gösterdiğini işaret ediyor. Nitekim başkanlık seçimi öncesi son tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklandı. Buna göre istihdam piyasasında eylül ayında görülen artış beklentilerin altında kalmış durumda. Beklenti 850K iken gerçekleşen rakam 661K oldu. İşsizlik oranı ise %7.9’a geriledi. Her ne işsizlik oranı nisan ayındaki %14.7’lik tarihi seviyeden hızla geri çekiliyor olsa da aylık bazda istihdam edilen kişi sayısında yavaşlama bariz bir şekilde görülüyor. Mart ayından bu yana işini kaybeden 22 milyon kişinin sadece yarısı tekrar istihdam edilebildi. Bu verinin başkanlık seçimi öncesi açıklanan son istihdam verisi olmasının dikkat çekici en önemli yanı başkanlık seçimi sonuçlarını doğrudan etkileyebilecek derecede önemli olmasından kaynaklanıyor. Son gelen istihdam verisi Trump’ın ekonomik tekrar kendi ayakları üzerinde durmaya başladığını açıklamasıyla çelişiyor. Bayan çalışanlarda işini kaybedenlerin sayısı erkeklerin yaklaşık 4 katı olarak gerçekleşirken, özellikle Latin Amerika kökenli çalışanların da istihdamda görülen düşüşün yaklaşık %30’unu oluşturması önemli. Zira her iki parti için de bu kesimlerden oy almak önemli. İstihdam piyasasındaki yavaşlamanın yanında bu hafta açıklanan aylık ortalama saatlik kazançlar ile yıllık bazdaki ortalama saatlik gelirlerin beklentilerin altında kaldığını görüyoruz. Bu durum bize temmuz ayında biten mali teşvik paketinin yerine gelmesi planlanan yeni mali teşvik paketinin aslında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Üretim ve İmalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ve fabrika siparişlerinin de azalması pandemi vakalarında görülen artış sonrası gelir ve tüketim denkleminin bozulmaya devam ettiğini önemli bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

AB Bölgesinde Deflasyonist Etkiler Devam Ediyor

Eski kıtaya baktığımızda ise bu hafta çok da fazla bir veri açıklamasının olmadığını görüyoruz. Cuma günü açıklanan Euro bölgesi yıllık ve aylık bazdaki TÜFE’nin beklentilerin altında kaldığını görüyoruz. Bu durum pandemi krizi öncesi dönemde de zaten sancılı olan iç talebin pandemi salgını sürecinde de devam ettiğinin en önemli göstergesi olarak kabul edilebilir. Yıllık bazda ise Euro bölgesindeki fiyatların gerilediğini yani deflasyonist baskının gerçekleştiğini görüyoruz. Tüketici beklentilerinin yukarı yönlü kırılması ve enflasyon beklentilerinin yukarıya yönlü değişmesini sağlayacak bir ekonomi politikası kendini oldukça belli ediyor. 

İngiltere’de ise konut sektöründe talebin toparlanmakta olduğunu bu hafta gelen verilerle birlikte söylemek mümkün. Ancak  pendemi salgınında görülen vaka artışları sonrası alınan kısıtlayıcı tedbirlerin artması sonrası eylül ayı İmalat PMI  verilerinin beklentilerden düşük geldiğini görüyoruz. Ancak hala 50 seviyesinin üzerinde tutunması beklentilerin hala olumlu olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Dolar Gücünü Korumaya Devam Ediyor

Dolar ise majör para birimleri karşısında bu hafta değer kaybetmiş durumda. Haftalık bazda %1.82 gerileyen endeks bir önceki hafta gördüğü son 2 yılın zirvesinden bir miktar geriledi. Ancak Doların henüz gücünü koruduğunu ve piyasadaki risk iştahının hala tatminkar bir düzeyde olmadığını belirtmek isteriz. Dolarda ve elbette kıymetli maden fiyatlarında gelecek günlerde özellikle Amerika’da başkanlık seçimine yaklaşıldıkça artırabileceğini söylemek mümkün. Bunun yanında haftalık bazda Dolar gerilese de Başkan Trump’ın cuma günü korona virüsüne yakalandığının açıklanması piyasalarda bir miktar geri çekilmeye neden oldu. Başkan Trump’ın sağlık seyri de Dolardaki volatiliteyi artıracak bir potansiyele sahip. Açıkçası cuma günü Dolardaki değer artışının daha fazla olmasını bekleyebilirdik. Ancak yeni mali teşvik konusunda Demokratlardan görüşmelerin sürdüğüne yönelik gelen açıklamalar Dolardaki ve elbetteki diğer bir güvenli para birimi olan Yendeki artışı bir miktar sınırlandırdı.

Önümüzdeki hafta ise İngiltere ve Amerika ağırlıklı bir ekonomik ajanda bizleri bekliyor. Pazartesi günü İngiltere eylül ayı Hizmet ve Bileşik PMI verilerini takip edeceğiz. Aynı gün Amerike eylül ayı ISM imalat dışı PMI verisi oldukça önemli. Salı günü İngiltere’den bu kez İnşaat PMI verisi Pound için önemli gözüküyor. Amerika ağustos ayı JOLTS verisi ise günün bir diğer önemli verisi olarak dikkat çekiyor. Çarşamba günü Amerika FED toplantı tutanakları para kurulu üyelerinin ekonomi hakkındaki görüşlerini ve olası görüş ayrılıklarını görmemiz açısından önemli. Perşembe günü ise Amerika haftalık işsizlik başvuruları verisi açıklanacak. Bu veri istihdam piyasası hakkındaki en güncel durumu vermesi açısından rutin olarak takip ettiğimiz önemli verilerin başında geliyor. Cuma günü ise İngiltere ağırlıklı bir veri gündemi var. Aylık GSYİH verisi ile ağustos ayı imalat verisi ile birlikte İngiltere ekonomisinin Brexit öncesi son durumu hakkında bilgi sahibi olacağız. 

EURUSD - Dolar Hala Güçlü

Dolar geçen hafta daha önce gördüğü son 2 ayın zirve seviyesinden bir miktar gerilerken, gücünü korumaya devam ediyor. Pandemi salgınında görülen vaka artışları Avrupa’da kısıtlayıcı tedbirlerin yürürlüğe girmesine neden olurken, risk iştahının da azaldığı görüyoruz. Amerika’da yeni mali teşvik görüşmeleri her ne kadar anlaşma sağlanamasa da devam ediyor. Bu durum Başkan Trump’ın korona virüsüne yakalanmasının Dolarda yarattığı yukarı yönlü etkiyi bir miktar sınırlandırıyor. Ancak Başkan Trump’ın sağlık seyri önümüzdeki günlerde Doların dalgalanmaya neden olabilir. Bu anlamda paritenin kritik 1.1744 direnç seviyesi altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.1658 ve 1.1589 desteklerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.1744 referans seviyesinin aşılması durumunda dikkatimiz 1.1819 ve 1.2046 dirençleri üzerinde olacak.

Destek: 1.1658 - 1.1589 - 1.1507

Direnç: 1.1744 - 1.1819 - 1.2046

GBPUSD - Brexit Süreci Kritik, Dolar Güçlü

Dolar majör para birimleri karşısında gücünü, son 2 ayın zirvesinin aşağısında kalsa da devam ettirirken, Başkan Trump’ın korona virüsüne yakalanması Doların yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu. Ancak Amerika’da yeni mali teşvik paketi üzerinde görüşmelerin devam etmesi bu etkiyi sınırlandırıyor. İngiltere tarafında olumlu makro ekonomik işaretler görsek de pandemi salgınında görülen artışlar, Brexit sürecinin belirsizliğini koruması ve İngiltere Merkez Bankasının ekonomik olumsuzlukların devam etmesi halinde negatif faiz uygulmasına geçebileceğinin sinyalini vermesi Pound üzerinde baskı oluşturuyor. Bu anlamda paritenin geçen hafta cuma günü 1.2947 direnç seviyesine kadar yükselse de bu seviye altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılığın devam etmesi durumunda sırasıyla 1.2838 ve 1.2768 desteklerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2947 referans seviyesinin aşılması durumunda gözümüz 1.3046 ve 1.3136 direnç seviyeleri üzerinde olacak.

Destek: 1.2838 - 1.2768 - 1.2671

Direnç: 1.2947 - 1.3046 - 1.3135

USDJPY - Dolar Yen Karşısında Kritik Seviyeye Geriledi

Cuma günü Başkan Trump’ın koronaya yakalandığı haberi piyasalarda risk iştahına olumsuz bir etki yaparken geleceğe dair mali teşvik beklentileri Doların Yen karşısındaki geri çekilmesini sınırlandırıcı bir etki yarattı. Başkanlık seçimleri ve Başkan Trump’ın sağlık seyri Dolarda bu hafta oldukça dalgalanma yaratabilir. Bu anlamda kritik bir sürece girildiğini söylemek mümkün. Tüm bu gelişmeler altında paritenin 105.30 desteği üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 105.58 ve 105.84 direnç seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 105.30 referans seviyesinin kırılması durumunda ise 104.75 ve 104.46 destek seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir.

Destek: 105.3 - 105.05 - 104.75

Direnç: 105.58 - 105.84 - 106.15

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.