Online Hesap Aç

Aşı Beklentileri Reel Durumun Önüne Geçti, Risk İştahı Yükseldi

Haftalık Bülten - Aşı Beklentileri Reel Durumun Önüne Geçti, Risk İştahı Yükseldi
7.12.2020 01:08:00

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar, aşı çalışmalarında artık sona gelinmesi ve bazı ülkelerde resmi mercilerce onaylanarak aşılamaların yakın zamanda başlayacağı ile ilgili gelen  olumlu haberlerin etkisindeydi. Küresel risk iştahı artmaya devam ederken, güvenli varlıklara olan talebin azaldığını izliyoruz. Bununla birlikte pandemi vakalarındaki artışlar devam ediyor. Amerika ve Avrupa bölgesinde vakalar ciddi oranlara yükselirken, toplum sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Toplum sağlığının ciddi boyutlarda tehlike altında olması ile birlikte kısıtlayıcı tedbirler özellikle Avrupa bölgesinde belli bir seviyeye kadar çıkmış durumda. Ancak gene de kısıtlayıcı tedbirlerin ilk dalgaya göre yoğunluğu daha düşük durumda. Reel durum pek iç açıcı gözükmezken, bu durum politika yapıcıların ekonomilere daha fazla destek olmasına neden olabilir. Nitekim gerek Avrupa gerekse Amerika’da gerek parasal gerek mali teşviklerin artırılması gündemde. Bununla birlikte küresel aşı firmalarının geliştirdikleri aşıların başarı oranlarının yüksek olması ve bazı ülkelerdeki resmi mercilerin de bu aşıların kullanımını onaylaması da küresel boyutta pandemi salgınının önümüzdeki süreçte hafifleyeceği ve özellikle 2021 yılının bahar aylarından itibaren ekonomilerin tekrar kendi başına işle hale gelebilecekleri konusunda piyasanın iyimser olduğunu görüyoruz. Bu durum küresel bazda endekslerin ciddi oranda değer kazanmasına neden olurken, mevcut durumdan çok beklentilerle şekillenen bir piyasa hareketi izliyoruz. MCSI küresel endeksi geçtiğimiz hafta %1.46’lık bir artış sergilerken, bölgesel endekslerde de yukarı yönlü hareketlere şahit olduk. MCSI Asya Pasifik endeksi geçen hafta %0.94 yükseldi. 

Amerikan Endeksleri Rekor Tazeledi

Amerikan endekslerine baktığımızda ise cuma günü kapanışta tüm majör endekslerin tarihi rekorlar kırdığını görüyoruz. Majör endeksler son 5 haftanın 4’ünü artışla kapatmayı başarırken, Dow Jones endeksi %1, SP500 endeksi ise %1.7 oranında haftayı yükselişle kapatmayı başardılar. Nasdaq endeksi ise bu haftayı %2.2’lik bir yükselişle tamamladı. 

Amerika Tarım Dışı İstihdam Verisi Kötü Gelse de Endeklser Bu Durumu Fırsata Çevirmeyi Başardı

Geçen hafta açıklanan Amerika tarım dışı istihdam verisi ise beklentilerin altında kaldı. Kasım ayında tarım dışı istihdam 245K artarken, beklenti 469K düzeyindeydi. Bu durum Amerika’da istihdam sektöründe görülen toparlanmanın oldukça yavaşladığını ve ekonomiye kamu harcamaları yoluyla bir desteğin şart gözüktüğünü göstermesi açısından oldukça önemliydi. Aslında bu verinin beklentilerin altında gelmesinin Amerikan endeksleri için olumlu bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz zira piyasalar istihdam sektöründe görülen bu belirgin yavaşlamanın siyasi partilerin uzun süredir üzerinde anlaşamadıkları mali teşvik paketi konusunda daha uzlaşmacı bir tavır sergileyecekleri beklentisinin oluşmasına neden oldu. Cuma günkü yükselişin temel sebebi olarak bu durumu gösterebiliriz. Avrupa endeksleri ise haftayı %0.51’lik artışla kapattı. 

Amerika’da Ekonomik Yavaşlama Devam Ediyor

Geçen hafta açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda Amerika’da belki de küresel piyasalarda haftanın en önemli verisi olarak tarım dışı istihdam verisini gösterebiliriz. Yukarıda da değindiğimiz üzere verinin beklentilerin altında kalması pandemi salgınında görülen vaka artışalrı sonrası kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasının, gelir-tüketim mekanizmasını bozmaya devam ettiğini bizlere gösteriyor. İstihdamın azalması hane halklarında gelir kaybına yol açarken, söz konusu gelir kaybı da tüketici harcamalarının azalmasına sebebiyet veriyor. Bu hafta Amerika’da açıklanan verilerin büyük çoğunluğunun beklentilerin altında kaldığını söyleyebiliriz. İmalat ve İmalat dışı PMI verileri beklentilerden daha aşağıda gelirken, ekim ayında konut sektöründe de aşağı yönlü bir hareket izledik. Askıdaki konut satışları verisi beklentilerin altında %-1.1 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı %6.8’den %6.7’ye gerilerken, haftalık işsizlik başvurularında ise bir önceki hafta bir toparlanma söz konusu. Ancak pandemi vakalarındaki artışın Amerika’da makro ekonomik toparlanma üzerinde ciddi bir yavaşlık yarattığını ifade etmek isteriz.

Avrupa’da Yavaş da Olsa Kıpırdanma Olsa da Kronik Sorunlar Devam Ediyor

 

Avrupa bölgesinde ise deflasyonist baskıların devam ettiğini izliyoruz. Bu duruma Avrupa Merkez Bankasının aralık ayındaki toplantısında ek bazı parasal önlemler alarak bir tepki verebileceğini görüyoruz. Ekonomik çevrelerin ise ekonomik beklentilerinin pandemi vakalarının arttığı bu dönemde beklentilerin altında kalması da iç talepteki aşağı yönlü hareketin bir yansıması olarak kabul edilebilir.Kasım ayında Euro bölgesi TÜFE verisi beklentilerin altında kalarak %-0.3 olarak gerçekleşti. Bu durumun tüketicilerin beklentilerine girmesi durumda AB bölgesinde uzun yıllar süren bir deflasyon meydana gelebilir. Euro bölgesinin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da ise ekim ayı perakende satışlar verisi ile fabrika siparişleri varislerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ise Almanya’nın 4.çeyreğe iyi bir giriş yaptığının bir işareti olarak kabul edilebilir. Euro bölgesi bileşik ve hizmet PMI verileri beklentilerin üzerinde gelse dahi beklentilerin daralma yönünde şekillendiğini görüyoruz.

Dolar Son 2.5 Yılın En Düşük Seviyesini Gördü

Dolar ise bu hafta aşı çalışmalarıyla ilgili gelen olumlu haberlerin risk iştahını artırmasıyla birlikte son geçen hafta son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördü. Amerikan 10 yıllık tahvil getirilerini de bir önceki haftaya göre %15 düzeyinde artış göstermesi küresel risk iştahındaki artışı gözler önüne seriyor. Dolardaki değer kaybının 2021 yılının ikinci çeyreğine kadar sürmesi mevcut ekonomik gidişat sebebiyle söz konusu olabilir. Pandemi vakalarının hafiflemesi durumunda Amerikan ekonomisinin 2021 bahar aylarından itibaren ciddi bir toparlanma sürecine girmesi mümkün gözüküyor. Bununla birlikte diğer güvenli para birimlerinde de aşağı yönlü hareketler izliyoruz.  Yen de majör para birimleri karşısında risk iştahındaki artışla birlikte değer kaybetti. Euro, Dolar karşısında haftayı %1.23’lük artışla 1.2119 seviyesinden kapatırken, Pound da benzer şekilde Dolar karşısında haftayı yaklaşık %1’lik bir artışla tamamladı. Emtia ilintili para birimlerinde de benzer şekilde hareketler izliyoruz. Kanada Doları, Dolar karşısında 1.2722 seviyesine kadar değer kazanırken, Avustralya Doları da, Amerikan Doları karşısında %0.36’lık bir yükseliş izledik.

Altın Kayıplarını Bir Miktar Telafi Etti

Altın ise aşı çalışmaları ile ilgili olumlu haberler nedeniyle geçen hafta içerisinde 1764 seviyesine kadar gerilerken, sonrasında Amerika’da ekonomik toparlanmanın yavaşlaması ile birlikte demokratlar ile cumhuriyetçilerin yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir mali teşvik üzerinde anlaşabilecekleri beklentisiyle 1847 seviyesine kadar çıktı. Bununla birlikte Altının pandemi vakalarında görülen artıştan da olumlu şekilde yararlansa da aşı çalışmaları ile ilgili olumlu gelişmelerin yaşanması Altının yukarı yönlü hareketlerini sınırlandırıcı bir etki yaratıyor. Bu hafta mali teşvikler ile ilgili bir anlaşmanın sağlanması durumunda Altın bu durumdan olumlu şekilde etkilenebilir. Ancak aşıların resmi mercilerce onaylanması ve aşılamanın küresel ölçekte başlaması Altın üzerinde bakı yaratabilir.  

Bu hafta içerisinde oldukça önemli makro ekonomik veriler açıklanıyor olacak. Haftaya Çin dış ticaret rakamları ile başlıyor olacağız. Salı günü ise  Japonya 3.çeyrek GSYİH verisi açıklanıyor olacak. Aynı gün Almanya ZEW ekonomik hissiyatı verisini takip ediyor olacağı. Bu veri pandemi vakalarında görülen artışın ekonomik beklentileri nasıl şekillendirdiği hakkında bize ipuçları veriyor olacak. Çarşamba günü ise Amerika2da ekim ayı JOLTS verisini takip edeceğiz. Perşembe günü İngiltere’den aylık GSYİH’nin çeyreklik bazda değişimini takip ederken, Amerika’da istihdam piyasasıyla ilgili en güncel bilgileri alıyor olacağız. Euro bölgesi faiz oranı kararı ve para politikası duyurusu ise perşembe gününün en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. AMB basın açıklaması da son derece önemle takip edeceğimiz verilerin başında geliyor. Haftanın son gününde ise Amerika kasım ayı ÜFE verisi bize üretici fiyatları yönünden enflasyon oranlarını veriyor olacak.

EURUSD - Bu Hafta AMB’nin Para Politikası Açıklaması Önemli

EURUSD paritesi önemli bir haftaya giriyor. Bu hafta AMB faiz oranı kararı ve basın açıklaması olacak. Bu anlamda geçen hafta 1.2214 direnç seviyesine doğru yükseliş gösteren paritenin bu seviyeyi henüz aşamadığını izliyoruz. Bu seviye altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1.2046 ve 1.1819 destek seviyelerini takip edeceğiz. Buna karşın paritenin 1.2214 referans seviyesini aşması durumunda tüm dikkatimiz 1.2391 ve 1.2536 direnç seviyeleri üzerinde olacak.

Destek: 1.2046 - 1.1819 - 1.1744

Direnç: 1.2214 - 1.2391 - 1.2536

GBPUSD - Pound Üzerinde Brexit Baskısı 

Pound, Dolar karşısında geçen hafta Brexit konusunda anlaşma sağlanabileceği beklentisi ile bir miktar yükseldi. Ancak 1.3517 direnç seviyesini aşmakta başarılı olamayarak tekrar 1.3392 destek seviyesine yönelmiş durumda. Zira Brexit sürecinde hala bir netlik sağlanamamış durumda. Bununla birlikte 1.3392 referans seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamaya devam edilmesi durumunda paritede tekrar 1.3517 ve 1.3599 direnç seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.3392 referans seviyesinin kırılması durumunda ise 1.3313 ve 1.3231 destek seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir.

Destek: 1.3392 - 1.3313 - 1.3231

Direnç: 1.3517 - 1.3599 - 1.3688

XAUUSD - Gözler Amerika’da Mali Teşvik Paketinde

Altında olumlu aşı çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz haftalarda büyük oranda değer kayıpları izliyoruz. Ancak bu hafta özellikle Amerika’da mali teşvik konusunda siyasi partilerin bazı olumlu adımlar artması bu yöndeki beklentileri güçlendirdi. Bu anlamda 1829 referans seviyesinin üzerine çıkan Altın bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1854 ve 1873 direnç seviyeleri önemli hale gelecektir. Buna karşın 1829 referans seviyesinin kırılması durumunda ise önce 1805 sonrasında ise 1785 destek seviyelerine doğru tekrar bir aşağı yönlü hareket mümkün hale gelebilir.

Destek: 1829 - 1805 - 1785

Direnç: 1854 - 1873 - 1904

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.