Online Hesap Aç

Endekslerde Yoğun Satış Dalgası Etkili Oldu

Haftalık Bülten - Endekslerde Yoğun Satış Dalgası Etkili Oldu
6.09.2020 16:53:00

Küresel piyasaların perşembe ve cuma günü meydana gelen değer kayıpları ile birlikte bu haftayı düşüşle kapattığını görüyoruz. Böylelikle küresel endeksler son 3 ay içerisindeki haftalık bazda en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Özellikle küresel çapta teknoloji şirket hisselerinde görülen büyük satış dalgası endeksleri aşağı itmiş durumda. Devasa boyutlarda uygulanan parasal ve mali teşvikler piyasalara bol miktarda likidite enjekte ederken, söz konusu likiditenin sermaye piyasalarına özellikle de teknoloji şirketlerine aktığını izlemiştik. Amerikan endekslerine baktığımızda, Dow Jones endeksi haftalık bazda %1.82 değer kaybederken, bu oran SP500 endeksinde %2.31 olarak gerçekleşti. Böylelikle SP500 endeksi 5 haftalık aralıksız yükselişine bu hafta ara vermiş oldu. Nasdaq’ta ise bu hafta diğer endekslerde daha fazla düşüş görülürken kayıplar %3.72’ye ulaştı. Avrupa Stoxx600 endeksine baktığımızda ise bu hafta %2.03’lük bir düşüş gözlemliyoruz. Sermaye piyasalarında pandemi krizi esnasında mart ayında görülen düşüş sonrası büyük değer artışları görülürken kriz öncesi seviyeler de aşılmış durumdaydı. Ancak makro ekonomik perspektiften baktığımızda bu değer artışlarını ekonomilerde görülen reel durumun desteklemediğini ve bu durumun da olası bir sert düzeltme hareketini beraberinde getirebileceğini bu köşeden daha önce de ifade etmiştik. Özellikle Amerikan endeksleri için kasım ayında yapılacak seçimlere yaklaşıldıkça volatilitenin yükselmesi söz konusu olabilir.

 

Euro Bölgesinde Deflasyonist Baskılar Gündemde

 

Bu hafta açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda ise Ab bölgesinde tüketici fiyatlarının beklentilerin aşağısında kaldığını görüyoruz. Ağustos ayında yıllık bazda fiyatlar %0.2 gerilerken, iç talep yetersizliğinin AMB’nin aldığı önlemlere rağmen devam ettiği gözlemleniyor. AB bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise temmuz ayı perakende satışlar verisi aylık bazda %0.9’luk bir daralmaya işaret ediyor. Aslında AB bölgesinde uzun bir süredir yani kriz öncesinde de Merkez Bankasının yıllık enflasyon oranı hedefine ulaşmakta zorlandığını görüyoruz. Bu durum para politikası otoritelerinin ilave ek önlemler almasına sebebiyet verebilir. Bununla birlikte AB bölgesi PMI verilerinde geleceğe yönelik olarak beklentileri olumlu olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda Merkez Bankasının iç talep sorununa karşı ek ilave parasal önlemler alması beklenebilir. Bu anlamda Merkez Bankasının bu hafta yapacağı basın toplantısı önemli.

 

Amerika Tarafında İstihdamda Yavaşlama İşaretleri Belirgin

 

Atlantiğin öteki yakasında ise bu hafta PMI verileri açıklandı. Buna göre Amerika’da ISM imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bu durum Amerikan ekonomisine ait toparlanma umutlarını tekrar yeşertirken, temmuz ayı fabrika siparişleri verisi de beklentilerin üzerinde %6.4 olarak gerçekleşti. Ancak istihdam piyasasında özellikle temmuz ayında sona eren işsizlik sigorta teşviklerinin olumsuz etkilerini görüyoruz. İşsizlik oranı %10.2’den %8.4’e gerilese de tarım dışı istihdam verisine baktığımızda ağustos ayında istihdam edilen kişi sayısında beklentilerin altında bir artış görüldü. Bu da istihdam piyasasındaki toparlanmanın yavaşladığına bir delil olarak gösterilebilir. Ekonomide istihdam artışında bir toparlanma mevcut ancak bu toparlanmanın yavaşladığını izliyoruz. Bu durum Amerika’da yeni teşvik paketi üzerinde cumhuriyetçiler ile demokratlar arasında kilitlenen görüşmelerin tekrar başlayabileceği sinyalini veren bir gelişme olarak görülebilir zira bu olumsuz veri her iki parti üzerinde anlaşma yapılmasına dair bir baskı yaratacaktır. Pandemi salgınında görülen vaka artışları tüketici güveni ve harcama eğilimleri üzerinde baskı yapıyor. Bu geçiş sürecinde ekonominin tekrar kendi başına bir işlerlik kazanabilmesi için ek bir mali teşvik uygulanması şart gözüküyor. Nitekim FED pandemi salgınının yarattığı belirsizlik ortamına ve bunun da ekonomi üzerinde yarattığı baskıya işaret ederek geçtiğimiz haftalarda geleneksel para politikasının dışına çıkarak istihdama öncelik vereceğini ve ortalama bir enflasyon hedeflemesine geçileceğini açıklamıştı. Bu politika değişikliği maksimum istihdama ulaşılıncaya kadar faizlerin rekor dip seviyelerde kalacağının bir işareti.  Bu durum özellikle ekonomi literatüründe önemli bir gelişme zira geleneksel Philips eğrisine yani enflasyonla istihdam arasındaki doğrusal korelasyona dayanan ekonomi politikalarının yavaş yavaş terkedilmeye başlanmasının bir öncüsü olarak kabul edilebilir. Zira ekonomik şartlar ve teknolojik gelişmeler artık işsizlik ile enflasyon arasındaki negatif ilişkinin azaldığını gösteriyor. 

 

Dolar Son İki Yılın En Düşük Seviyesinden Kurtulsa da Bu Durum Geçici Olabilir

 

Dolar ise bu hafta ortasına kadar majör para birimleri karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine ulaştıktan sonra yön değiştirerek yukarı yönlü tepki verdi. Doların bu kadar gerilemesi ardında yatan temel sebep faizlerin rekor dip seviyelerde uzun bir süre kalacağı beklentisi olarak gösterilebilir. Aslında bu olgu ekonomik verilerin olumlu gelse dahi Doların küresel risk iştahında belirgin bir düşüş olmadığı sürece değer kaybetmeye devam edebileceğini bize gösteriyor. Ancak Dolarda bu hafta özellikle ISM imalat PMI verisinin beklentilerden iyi gelmesi ile birlikte son 2 yılın en düşük seviyesi olan 91.74 seviyesini gördükten sonra tepki verdiğini görüyoruz. Amerikan endekslerinden başlamak üzere sonrasında Uzakdoğu piyasalarına da sirayet eden teknoloji hisselerinde görülen düşüşün hızlanması risk iştahını azaltarak Dolara olumlu yansıdı. Bu durum olumsuz gelen tarım dışı istihdam verisinden sonra da devam etse de sonrasında risk iştahının tekrar artması Doların cuma günkü kazanımlarının bir kısmını geri vermesine neden oldu. Dolardaki değer kaybı ve EURUSD paritesindeki yukarı yönlü hareket AMB’yi de oldukça rahatsız etmiş durumda. Bu hafta AMB baş ekonomisti Lane bu rahatsızlığı açıkça dile getirdi. Bu açıklama EURUSD paritesinin 1.20’den 1.18’li seviyelere kadar gerilemesine neden oldu. Yatırımcılar bu açıklamadan sonra paritede kar realizasyonuna giderek paritenin değer kaybetmesine sebebiyet verdi. EURUSD haftayı 1.1839 seviyesinden kapatırken, Pound Dolar karşısında 1.3275 seviyesine kadar geriledi. Pound, Dolar karşısında son 8 ayın en yüksek seviyesi olan 1.3482’ye kadar çıkarken, özellikle Brexit endişeleri nedeniyle sert bir şekilde geri çekilerek 1.3171’i gördü. Ancak cuma günü kapanışa doğru Doların kazanılarını tekrar geri vermesiyle haftayı 1.3275 seviyesinden kapatmayı başardı.

 

Altın Haftayı Düşüşle Kapattı

 

Altın ise Dolarda görülen değer artışları ile birlikte haftayı %2 aşağıda kapattı. Dolar ile Altın arasındaki ters korelasyonun bu hafta arttığını gözlemliyoruz. Haftayı 1932.97’den kapatan Altın her ne kadar olumlu gelen işsizlik verisi sonrası 1916 seviyesine kadar gerilese de sonrasında yaklaşık 1933’e kadar yükseldi. Amerikan faizlerinin rekor dip seviyelerde uzun süre kalacak olması ve FED başkanı Powell’ın cuma günü bu yöndeki açıklamalarını tekrarlaması uzun dönemde Altını destekleyecek bir etmen olsa da Altın için aşağı yönlü riskler de mevcut. Bu riskler piyasalarda risk iştahının artması ve pandemi salgını ile ilgili tedavi edici ya da önleyici aşı ve ilaç çalışmalarının oldukça ilerlemesi olarak gösterilebilir. Altını olumlu yönde destekleyebilecek bir başka etmen ise 2020 yılının kasım ayında Amerika’da yapılacak başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizlik olarak gösterilebilir. Bu belirsizlik kasım ayındaki seçimlere yaklaşıldıkça parite ve emtia fiyatları üzerinde daha fazla göstermeye başlayacaktır.

 

Bu hafta Amerika’da piyasalar pazartesi günü tatil. Bu hafta takip edeceğimiz önemli veriler arasında ilk olarak çarşamba günü Amerika JOLTS verisini takip ediyor olacağız. Perşembe günü ise  AB bölgesinden AMB faiz kararını öğrenme fırsatımız olacak. Bunun yanında Euro’nun Dolar karşısındaki yüksek değerinden rahatsız olan AMB’nin yapacağı basın toplantısı oldukça önemli.  Aynı gün Amerika üretici fiyat endeksi talep canlılığını göstermesi açısından dikkatler takip edeceğimiz verilerin başında geliyor. Gene perşembe günü Amerikan istihdam piyasası ile ilgili en güncel veriyi haftalık işsizlik başvuruları verisinde takip ediyor olacağız.

 

Cuma günü ise İngiltere’den aylık ve yıllık GSYİH verileri açıklanırken, Amerika tarafında açıklanacak olan çekirdek TÜFE verisi son derece önemli bir veri olarak göze çarpıyor.

 

EURUSD - Bu Haftaki AMB Toplantısı Kritik

 

FED başkanı Powell’ın yeni para politikası değişikliği uyarınca istihdama öncelik verileceğini açıklaması sonucu Dolardaki görülen değer kayıpları paritenin geçen hafta başında 1.20 seviyesine kadar çıkmasına neden olmuştu. Olumlu gelen Amerikan verileri sonrası Dolar son 2 yılın en düşük seviyesinden yukarı yönlü tepki verse de söz konusu politika değişikliği Dolar üzerinde uzun dönemli aşağı yönlü baskıların devam etmesine neden olabilir.

Dolardaki değer kaybı ve EURUSD paritesindeki yukarı yönlü hareket AMB’yi de oldukça rahatsız etmiş durumda. Bu hafta AMB baş ekonomisti Lane bu rahatsızlığı açıkça dile getirdi. Bu açıklama EURUSD paritesinin 1.20’den 1.18’li seviyelere kadar gerilemesine neden oldu. Yatırımcılar bu açıklamadan sonra paritede kar realizasyonuna giderek paritenin değer laybetmesine yol açtı. EURUSD haftayı 1.1839 seviyesinden kapatırken kritik 1.1839 desteği üzerinde tutunmayı başarmış durumda. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.2046 ve 1.2214 dirençlerini takip ediyor olacağız. 1.1819 referans seviyesinin kırılması durumunda ise dikkatimizi 1.1744 ve 1.1658 desteklerini çeviriyor olacağız.

 

Destek: 1.1744 - 1.1658 - 1.1589

Direnç: 1.2046 - 1.2214 - 1.2391

 

GBPUSD - Brexit Endişeleri Pound İçin Risk Oluşturmaya Devam Ediyor

 

Pound, Dolar karşısında hafta başında son 8 ayın en yüksek seviyesi olan 1.3482’ye kadar çıkarken, bu durumda Doların majör para birimleri karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesi etkili oldu. FED’in para politikasında yaptığı değişiklik Doların hemen hemen tüm para birimleri karşısında gerilemesine neden oldu. Sonrasında ise her ne kadar olumlu gelen Amerikan verileriyle birlikte Doları kaybettiklerinin bir kısmını geri alsa da Dolar üzerinde aşağı yönlü baskıların devam edeceğini söylemek mümkün. Zira Dolarda geçmiş dönemde Amerikan ekonomisine dair duyulan ekonomik endişeler nedeniyle görülen zayıflığın faizlerin uzun bir süre rekor dip seviyelerde kalacağının açıklanmasıyla birlikte ekonomide toparlanma görülse dahi risk iştahında aşağı yönlü bir hareket olmadığı sürece devam etmesini bekleyebiliriz. Dolar bu hafta aynı zamanda endekslerde özellikle teknoloji şirketlerinde görülen değer kayıpları ile birlikte görülen satış dalgasının risk iştahını olumsuz yönde etkilemesinden de olumlu yönde etkilendi. İngiltere tarafında ise özellikle Brexit sürecinin anlaşma olmadan tamamlanabileceğine yönelik endişeler Pound’da aşağı yönlü bir baskı yaratıyor. Bu da paritenin sert bir şekilde geri çekilmesine neden oldu. Bu hafta ise İngiltere GSYİH verileri Pound’un akıbeti açısından oldukça önemli. Paritenin bu anlamda cuma günkü yukarı  yönlü tepkinin ardından 1.3313 direncine yaklaştığını görüyoruz. Bu seviye altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.3231 ve 1.3136 desteklerini takip ediyor olacağız. 1.3313 referans seviyesinin aşılması durumunda ise 1.3392 ve 1.3517 dirençlerine dikkatimizi yoğunlaştırıyor olacağız.

 

Destek: 1.3231 - 1.3136 - 1.3046

Direnç:  1.3313 - 1.3392 - 1.3517

 

USDJPY - Yen Risk İştahının Azalmasıyla Değer Kazandı

 

Dolar bu hafta majör para birimleri karşısında rekor dip seviyeleri gördükten sonra olumlu gelen Amerikan verileriyle birlikte değer kazansa da özellikle teknoloji hisselerinin değer kaybının endekslerde büyük bir satış dalgasına neden olması ile birlikte risk iştahının azalması ile birlikte Yen karşısında tekrar 106.15 destek seviyesine kadar geriledi. Bu seviye üzerinde tutunmayı başaran paritede Amerikan 10 yıllık tahvil getirilerinin tekrardan %0.07 üzerine çıkmasının etkili olduğunu söylemek mümkün. Paritenin kritik 106.15 seviyesi üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda  

sırasıyla 106.41 ve 106.72 dirençlerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 106.15 referans seviyesinin kırılması durumunda gözümüzü 105.84 ve 105.58 desteklerine çeviriyor olacağız.

 

Destek: 106.15 - 105.84 - 105.58

Direnç:  106.41 - 106.72 - 106.98

 

Haftalık Veri Takvimi

 

9 Eylül 2020, Çarşamba

*** 15:00   ABD  EIA Kısa Vadeli Enerji Görünümü  (Beklenti  / Önceki  )

*** 17:00   ABD  (JOLTS) (Tem)(Beklenti 6,000M / Önceki 5,889M )

10 Eylül 2020, Perşembe

*** 14:45   AB  Mevduat Hesap Oranı (Eyl)

*** 14:45   AB  ECB Marjinal Borçlanma Oranı(Beklenti  / Önceki 0,0025 )

*** 14:45   AB  ECB Para Politikası Duyurusu  (Beklenti  / Önceki  )

*** 14:45   AB  Faiz Oranı Kararı (Eyl)(Beklenti 0 / Önceki 0 )

*** 15:30   ABD  İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları(Beklenti  / Önceki 881K )

*** 15:30   ABD  Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ağu)(Beklenti 0,002 / Önceki 0,006 )

*** 15:30   AB  Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması  

*** 18:00   ABD  Ham Petrol Stokları

11 Eylül 2020, Cuma

*** 9:00   UK  Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık)

*** 9:00   UK  GSYİH (Aylık)(Beklenti  / Önceki 0,087 )

*** 9:00   UK  İmalat Üretimi (Aylık) (Tem)

*** 9:00   UK  Aylık GSYİH 3A/3A Değişimi

*** 15:30 ABD  Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ağu)

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.