Online Hesap Aç

Pandemi Salgınında Görülen Artış Piyasaları Vurdu

Haftalık Bülten - Pandemi Salgınında Görülen Artış Piyasaları Vurdu
2.11.2020 09:22:00

Bu hafta küresel anlamda risk iştahının oldukça azaldığını izledik. Bunun temel sebebi ise Amerika ve Avrupa bölgesinde pandemi salgını da görülen vaka artışları olarak karşımıza çıkıyor. Vaka sayılarının artması Amerika’nın bazı eyaletlerinde ve Avrupa’da birçok ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin yani karantina önlemlerinin alınmasına neden olurken, bu durumun makro ekonomik gelişim üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı beklentileri yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesine yol açtı. Gerek sermaye piyasalarında gerekse para piyasalarında bu yönde ciddi bir eğilim izledik. Küresel anlamda endeksler bu hafta yaklaşık %5.70 oranında değer kaybederken, hemen hemen her gölge endeksinin haftayı düşüşle kapattığını izliyoruz. Amerikan endeksleri bu haftayı aşağı yönlü geçirdi. Dow Jones endeksi haftayı %6.5 oranında ekside kapatırken, mart ayından bu yana en yüksek haftalık düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. SP500 endeksi de haftayı benzer şekilde %5.6 oranında aşağıda kapatırken, bu oran Nasdaq endeksinde %5’ten fazla olarak gerçekleşti. Amerika’da özellikle korona virüs salgınında görülen günlük vakalarının 7 günlük ortalamasının bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması ve elbette bunun sonucunda tedirginlik ve endişelerin artması endekslerde görülen aşağı yönlü seyrin ana nedeni olarak gösterilebilir.  Endekslerde uzun bir süredir görülen yükseliş hareketinin makro ekonomik boyutta çok anlamlı olmadığını daha önceki analizlerimizde sıkça paylaşmıştık. Daha önce görülen ve rekorlar kıran yükseliş hareketini uygulanan devasa boyutlardaki parasal ve mali teşviklere bağlayabiliriz. Özellikle 2020’nin kış aylarında, devam eden aşı çalışmalarının olumlu şekilde nihayetleneceği ve dolayısıyla ekonomilerin de hızlı bir şekilde toparlanacağı konusundaki konusundaki iyimser beklentilerin mevcut an itibariyle karşılanmadığını izliyoruz.  Bu da özellikle sermaye piyasalarında geniş çaplı bir satış dalgasının yaşanmasına yol açmış durumda. Avrupa endekslerine baktığımızda ise Avrupa Stoxx 600 endeksinin haftayı Amerikan endekslerine benzer bir şekilde yaklaşık %5.5 düzeyinde ekside kapattığına şahit olduk. Korona virüs salgını ile ilgili tedirginlikle uzakdoğu piyasalarını da olumsuz etkilerken MCSI Asya Pasifik endeksi de haftayı yaklaşık %2.8 oranında düşüşle kapattı. 

Belirsizlikler Artıyor, Piyasalar Geriliyor

Piyasada mevcut an itibariyle 3 önemli belirsizlik görüyoruz. Bunlardan birincisi yukarı da bahsettiğimiz pandemi salgınında görülen artış ve elbette özellikle vakaların kış aylarında izleyeceği seyir. İkinci belirsizlik ise Amerika’da bu hafta yapılacak başkanlık seçimi. Üçüncüsü ise Amerika’da makro ekonomik anlamda ciddi ihtiyaç hissedilen ancak henüz üzerinde anlaşma sağlanamayan mali teşvik paketi konusunda başkanlık seçimi sonrası anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusunda yaşanıyor. Bu 3 belirsizlik piyasaların mevcut risk ortamında aşağı yönlü hareket etmesine neden olan majör faktörler olarak ön plana çıkıyor. 

Küresel Ekonomik Toparlanma Yavaşlıyor

 

Bu hafta Amerika tarafında açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda ise toparlanmanın bir miktar yavaşladığını izliyoruz. Amerika’da yeni konut satışları beklentilerin altında 959K  bir artış gösterirken askıdaki konut satışlarında da gerileme söz konusu. Ekim ayı tüketici güveninin ise mevcut belirsizlikle nedeniyle beklentilerin ve eylül ayına göre gerilediğini söyleyebiliriz. İstihdam piyasasında ise yavaş da olsa bir toparlanma söz konusu. Haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında 751K olarak gelirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi de eylül ayında beklentilerin üzerinde bir artış sergiledi. Amerika’da son vaka artışları sonrası ekonominin kendi kendine bir işlerlik kazanabilmesi açısından kamu harcamaları yoluyla bir desteğe ihtiyacı gün geçtikçe hissedilirken, siyasi erkin bu konuda yavaş bir tutum sergilemesi ise küresel anlamda moralleri bozuyor. Amerika’da 2.çeyrekte görülen rekor seviyede ekonomik küçülme sonrası 3.çeyrekte baz etkisiyle birlikte %33.1’lik bir artış gerçekleşmiş durumda. Bu durum mart ayındaki ekonomik çöküş sonrası toparlanmanın parasal ve mali teşviklerle beraber sağlandığına iaşret ediyor. Buradaki en önemli soru ise makro ekonomik toparlanmanın mevcut belirsizlik ortamında 4.çeyrekte nasıl bir yol izleyeceği şeklinde karşımıza çıkıyor.

Avrupa, Pandemi Salgının Gölgesinde Toparlanmaya Çalışıyor

Avrupa tarafında  ise tüketici fiyatlarında ekim ayından da yıllık bazda %0.3’lük bir gerileme söz konusu. Deflasyonist baskılarla boğuşan AB için bu durum aslında yeni bir olgu değil. Uzun yıllardır hedeflenen enflasyon seviyesine ulaşmakta zorlanan bölgenin pandemi salgınından sonra aşağı yönlü baskıların artış gösterdiğini izliyoruz. AB merkez Bankası faiz oranlarını sabit tutarken faiz kararı sonrası yapılan açıklamalar ise önemliydi. AMB başkanı Lagarde aralık ayında mevcut pandemi salgınında görülen vaka artışları ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirler sonrası yeni bir parasal teşvik yapılabileceği konusunda ipuçları verirken, cuma günü Almanya 3.çeyrek GSYİH verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi de moralleri bir nebze yükselterek Avrupa endekslerinin günü artıda kapatmasına vesile oldu diyebiliriz. Ancak Almanya’da iş dünyasının gelecekle ilgili beklentileri eylül ayına göre düşmüş durumda.

İngiltere İçin Zaman Daralıyor

İngiltere’de ise gözler Brexit sürecinde. Bu hafta çok önemli bir veri akışının olmaması nedeniyle İngiltere ekonomisi için mevcut durumda en belirleyici faktör bu hafta Brexit süreciyle ilgili haberlerde oldu. İngiltere ve AB’nin normalde ekim ayı ortasında bitmesi gereken görüşmeleri anlaşma sağlanabileceği beklentisiyle devam etmeleri konusundaki istekleri piyasalarda bu konuda bir iyimserlik yaşanmasına neden oluyor.  Bu anlaşmanın gerek İngiltere gerekse AB açısından önemi büyük. İngiltere ekonomisinin anlaşma olmaması durumunda ciddi bir zarar yaşayacağını şimdiden söylemek mümkün. Bu nedenle bu alandaki gelişme ve haberler son derece önemli.

Dolar Bu hafta Son 4 Haftanın En Yükseğinde

 

Dolar ise bu hafta majör para birimleri karşısında son 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar böylelikle eylül ayı sonlarından bu yana en yüksek haftalık artışını gerçekleştirdi. Gerek pandemi salgınında görülen artışlar, gerekse Amerika’da başkanlık seçimlerinin artık iyice yaklaşması ve mali teşvik paketi konusundaki belirsizlikler piyasalarda morallerini iyice bozulmasına ve güvenli para birimlerine doğru ciddi bir eğilimin yaşanmasına neden oldu. Dolar endeksi  bu hafta yaklaşık %1.5 değer kazandı. Benzer bir etkinin Yen’de de yaşandığını gördük. Dünyanın en güvenli para birimlerinden olan Japon Yeni bu hafta majör para birimleri karşısında ciddi anlamda değer kazandı. Ancak elbette bu durum ihracata dayalı bir ekonomisi olan Japonya için oldukça sakıncalı bir durum. Euro, Dolar karşısında bu hafta yaklaşık %1.7 oranında değer kaybederken, Pound, Dolar karşısında %0.81 oranında değer kaybetti. Dolar ise Yen karşısında bu hafta çok fazla değişmesi ve haftayı yaklaşık %0.04’lük bir değer kaybıyla tamamladı.

Altında Seçim Sonrası Hareketlilik Artabilir

Altın ise cuma günü Dolarda görülen değer artışının bir miktar durması ile birlikte pandemi salgınında görülen vaka artışlarının güvenli varlık talebini artırması nedeniyle yükselse de haftayı yaklaşık %1.1 değer kaybıyla tamamladı. Amerika’da başkanlık seçiminin yaklaşması da güvenli varlıklara olan talebi destekledi. Bu nedenle Dolardaki artışın Altın üzerindeki olumsuz etkisi bu iki nedenden dolayı kısmi olmak kaydıyla sınırlandı dememiz mümkün.

Ancak seçim sonrası Altında bazı yapısal nedenlerden dolayı yukarı yönlü bir hareketin başlaması da elbette ihtimal dahilinde gözüküyor.  

Önümüzdeki hafta ise piyasaları oldukça önemli gelişmeler bekliyor. Kuşkusuz bunlardan en önemlisi 3 kasımda yapılacak Amerika başkanlık seçimleri. Bu gelişmeyi öncelikli olarak belirttikten  sonra ekonomik anlamda pazartesi günü Amerika ekim ayı ISM imalat PMI verisini takip ediyor olacağız. Aynı gün benzer şekilde Almanya ve İngiltere imalat PMI verileri de açıklanıyor olacak. Çarşamba günü ise ADP tarım dışı istihdam değişimi verisi cuma günü açıklanacak olan ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin öncü göstergesi olmasından dolayı son derece önemli. Aynı gün ekim ayı ISM imalat dışı PMI verisi dikkatle izleyeceğimiz verilerden biri olarak gözükürken, İngiltere’de de hizmet ve bileşik PMI verileri takip ediliyor olacak .Perşembe günü ise haftalık işsizlik başvuruları verisi bize istihdam ile ilgili en güncel veriyi sağlıyor olacak Aynı gün İngiltere’den önemli veriler bizleri bekliyor olacak. İngiltere MB faiz kararını ve para politikası toplantı tutanaklarını açıklayacak. Gene perşembe günü Amerika faiz oranı kararı ve basın toplantısı gerçekleşecek. Cuma günü ise Amerika tarım dışı istihdam verisi ile birlikte işsizlik oranı günün ve haftanın en önemli verilerden olarak takip listemizde. 

EURUSD - Piyasalar İçin Kritik Hafta

Bu hafta Amerika başkanlık seçimleri ve tarım dışı istihdam verisi piyasalar için oldukça kritik. Bu anlamda paritenin kritik 1.1658 destek seviyesi altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.1589 ve 1.1507 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.1658 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.1744 ve 1.1819 direnç seviyeleri bizim oldukça önemli hale gelecektir.

Destek: 1.1589 - 1.1507 - 1.1421

Direnç: 1.1658 - 1.1744 - 1.1819

USDJPY - Küresel Risk İştahı Parite Üzerinde Belirleyici Olacak

Bu hafta Amerika başkanlık seçimleri yapılacak. Pandemi salgını vakalarında görülen artışın gölgesinde yapılacak seçimler piyasalar için son derece kritik. Bunun yanında cuma günü açıklanacak olan Amerika tarım dışı istihdam verisi haftanın bir diğer önem derecesi yüksek bir veri olarak karşımıza çıkıyor. USDJPY paritesi de kritik 104.75 referans seviyesi altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam ettiği sürece 104.46 desteğini izliyor olacağız. Bununla birlikte 104.75 referans seviyesinin aşılması 105.05 ve 105.30 dirençlerine dikkatimizi yönetmemize neden olabilir.

Destek: 104.46

Direnç: 104.75 - 105.05 - 105.3

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.