Online Hesap Aç

Risk İştahı Geriledi

Haftalık Bülten - Risk İştahı Geriledi
18.10.2020 20:37:00

Bu hafta küresel anlamda risk iştahının gerilediğini izledik. Dolar ve Yen değer kazanırken, riskli varlıklara olan talep düşük seyretmeye devam ediyor. Kış mevsimine yavaş yavaş girildiği bu dönemde pandemi salgınında ABD ve AB bölgesinde artış eğilimi göstermesi ülkelerin bazı kısıtlayıcı önlemleri tekrar gündeme getirmelerine sebep olurken, bu durum halihazırda zaten yavaşlama eğilimine giren küresel makro ekonomik toparlanmaya olumsuz tesir etmiş durumda. Bu anlamda küresel endeksler bu hafta yaklaşık %0.28 değer kaybetmiş durumda. Bölgesel anlamda majör endekslere baktığımızda ise Amerikan endesklerinde bir miktar yükseliş izliyoruz. Dow Jones endeksi geçen haftaya göre %0.06’lık bir artışla haftayı kapatırken, SP500 endeksinde bu oran %0.17 olarak gerçekleşti.Nasdaq endeksi ise haftayı %0.79 artışla kapatmayı başardı. Avrupa endekslerinde ise bu hafta düşüş izledik. AB Stoxx600 endeksi bu hafta %0.77 düşüş kaydederken, MCSI Asya Pasifik endeksi çok hafif de olsa %0.09’luk bir yükseliş göstermeyi bildi. 

Mali Teşvik’te Başkanlık Seçimi Öncesi Net Bir Sonuç Beklenmiyor, Seçim Sonrası Önemli

Bu hafta Amerika’da başkanlık seçimleri öncesi piyasaların oldukça dalgalandığını söylemek mümkün. Bunun temel sebebi başkanlık seçimlerinin özellikle pandemi salgını sürecinde kritik bir dönemde yapılacak olmasına bağlanabilir. Zira seçilecek adayın izleyeceği ekonomik ve siyasi politikalar birbirinden oldukça farklı gözüküyor. Bu farklılıklardan birincisi kendisini ekonominin oldukça ihtiyaç duyduğu kamu harcamaları noktasında gösteriyor. Cunuhuriyetçiler daha az bir mali teşvik konusunda ısrarcı tavırlarını sürdürürken demokratlar daha yüksek bir oran konusunda görüş bildiriyorlar. Ancak seçim öncesi siyasi stratejiler başkanlı seçimi öncesi mali teşvik paketi görüşmelerinin olumlu sonuçlanması konusundaki umutları oldukça azaltmış durumda. Bu durum piyasalar için oldukça önem teşkil ediyor. Bunun yanında demokratlar kurumsal vergilerin artırılması yönünde bir politika uygulayacaklar gibi gözüküyor. Bu durumun da Doların orta vadede bir miktar değer kaybetmesine yol açabileceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte demokratların seçilmesi durumunda mevcut durumda Trump yönetiminin Çin ile olan katı siyasi ve ekonomi politikasının da yaşayabileceğini ve Çinle tam olmasa da daha iyi ilişkiler kurulabileceği anlamına geliyor. Bu da elbette küresel ticaret savaşlarının azalmasına yol açacağından risk iştahına olumlu katkı yapabilir. 

Pandemi Salgın Vakalarındaki Artış Ekonomik Toparlanmaya Olumsuz Tesir Ediyor

Başkanlık seçimleri bu anlamda daha da önemli hale gelirken, pandemi salgınında görülen vaka artışları küresel risk iştahına olumsuz etki yapıyor. Özellikle AB ve Amerika’da artan vakalar kısıtlayıcı bazı tedbirlerin geri gelmesine neden olurken, ekonomik aktivitenin de yavaşlamasına neden oluyor. Sosyal hayata dair kısıtlayıcı tedbirler özellikle hizmet sektörünün daralmasına yol açarken, gelişmiş ülkelerde bu sektörün ekonomi içindeki payının ağırlıkta olması genel olarak ekonomik gidişatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Pandemi salgını ile ilgili bu hafta olumlu ve olumsuz haberlerin piyasaları doğrudan etkilediğini izledik. Bir ilaç firmasının aşı deneylerini görülen yan etkiler nedeniyle durdurduğunu açıklaması piyasalarda aşağı yönlü dalgalanmaya neden olurken, başka bir firmanın acil durumlarda kullanım için aşıların kasım ayında kullanılabileceğini açıklaması da yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Bu anlamda piyasanın beklenen aşının hızlı bir şekilde 2020 sonlarında geleceği beklentisi ile uzun bir süredir yukarı gittiğini düşünecek olursak bu haberin olumlu etkisini daha iyi görme fırsatı bulabiliriz. 

Hafta İçi Gelen Makro Ekonomik Veriler Karışık Bir Tablo Çizdi

Bu hafta açıklanan makro ekonomik verilere bakacak olursak küresel makro ekonomik toparlanmanın yavaşlamakta olduğunu görüyoruz. Ancak yavaş da olsa toparlanma devam ediyor. Bu hafta Atlantiğin öteki yakasından olumlu gelen bazı veriler umutları yeşertirken, istihdam piyasasında aşağı yönlü rijiditenin devam ettiğini söyleyebiliriz. Amerika’da öncelikle iç talebin artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Eylül ayı TÜFE verisi beklentilerle uyumlu oalrak gelirken, üretici fiyat endeksi eylül ayından beklentilerin üzerinde artarak %0.4 olarak gerçekleşti. Bu durum iç talepte bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak bu duruma bir miktar temkinli yaklaşıyoruz zira fiyat artışları kısmen arz’daki yavaşlamaya bağlı olarak da gerçekleşmiş durumda. Bu haftaki işsizlik başvuruları verisi de beklentilerin üzerinde 898K olarak geldi. Uzun bir zamandır 800K seviyesinin üzerinde gelen işsizlik başvuruları verisi ekonominin istihdam yaratmada hala sıkıntı çektiğini gösteriyor. Bu noktada Amerika’da siyasi partilerin üzerinde anlaşamadıkları yeni mali teşvik paketinin ekonomi için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İstihdam-gelir mekanizmasının ekonominin kendi iç işleyişi ile düzelmesi pandemi ortamında zor gözüküyor. Bu durumda siyasi erkin kamu harcamaları yoluyla ekonomiye bir dinamizm getirmesi hayati derecede önem taşıyor. New York Empire State İmalat Endeksi beklentilerin altında kalırken, Philadelphia FED imalat endeksi beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme gösterdi. Eylül ayı sanayi üretimi ise %0.6 azalırken, piyasalar beklentilerin üzerinde gelen eylül ayı perakende satışlar verisi sayesinde moral bulmuş durumda. Perakende satışlar verisine detaylı baktığımızda  perakende satışlar verisinin şubat ayı seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Özellikle araç satışlarının, korona virüs salgını nedeniyle toplu taşımadan uzaklaşan hane halklarının araçlara yönelmesiyle arttığını görüyoruz. Bununla birlikte evden çalışma ortamının gelişmesiyle mobilya, elektronik ve benzeri araç gereç talebi artmış durumda. 

Avrupa’ya baktığımızda ise bu hafta çok fazla veri akışı olmadığını görüyoruz. Almanya ZEW mevcut koşullar endeksi beklentilerin altında kalırken, ZEW ekonomik hissiyatı da gene aynı şekilde beklentilerin altında 52.3 olarak gerçekleşti. Avrupa’da kronik iç talep sorunu devam ederken, eylül ayı tüketici enflasyonu beklentilere paralel bir şekilde %0.2 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda fiyatlar ise eylül ayında %0.3 geri gitmiş durumda. İngiltere’de ise ekim ayı Brexit süreci anlamında son derece kritik. Ekim ayı ortası aslında Brexit anlaşması için son tarih ancak her iki taraf da bu sürenin bir anlaşma olacağı beklentisiyle uzamasına razı gözüküyor. Anlaşma ile birlikte ayrılığın gerçekleşmesi özellikle İngiltere için son derece önemli zira pandemi salgınlarının gölgesinde ekonomsini iyileştirmeye çalışan ve bunda da başarılı olan İngiltere bu süreçte yapılan yüksek kamu harcamaları nedeniyle 3 trilyon pound gibi yüksek bir borcun altına girmiş durumda. Nitekin Moody’s adlı kredi derecelendirme kuruluşu İngiltere’nin kredi notunu AA3’ten AA2’ye indirdi. Pandemi salgını vakalarının artması ülke ekonomisi için belirsizlik yaratırken, Brexit süreci de mevcut sıkıntıları de artırıyor. 

Dolar Güçlü, Altın ise Çıkış Arıyor

Dolar ise majör para birimleri karşısında değer kazanırken son 3 haftanın en iyi yükselişini yaşadı. Pandemi salgınında görülen artışlar ile birlikte başkanlık seçimi öncesi yeni mali teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlanma olasılığının azalması Doların bu haftayı yükselişle kapatmasına vesile oldu. Dolar endeksi bu hafta %0.69 değer kazanırken güvenli para birimlerine karşı olan talebin gücünü koruduğunu görüyoruz. Yen de riskli para birimlerine karşı gücünü korumaya devam ediyor. 

Altın ise başkanlık seçimi öncesi yeni mali teşvik paketi üzerinde anlaşma umutlarının azalmasıyla birlikte son 3 haftadır ilk defa düşüş gösterdi. Bununla birlikte Doların küresel bazda değer kazanması Altın fiyatlarının haftayı düşüşle 1898 seviyesinden kapatmasına neden oldu. Altının başkanlık seçimine kadar belli bir seviyede yukarı ve aşağı yönlü dalgalanmalar göstereceğini söylemek mümkün olabilir zira net bir yönün oluşması için sağlam bir temel gerekiyor.

Önümüzdeki hafta bir dizi önemli makro ekonomik veriyi takip edieceğiz  Pazartesi günü Çin 3.çeyrek GSYİH verisini takip ediyor olacağız. Aynı zamanda eylül ayı sanayi üretimi verisi de oldukça kritik. Çarşamba günü ise İngiltere Eylül ayı TÜFE verisi bize iç talep hakkında ayrıntılı bilgi veriyor olacak. Çarşamba günü ham petrol stokları verisi petrol için son derece önemli. Perşembe günü ise İngiltere’den perakende satışlar verisiyle birlikte Amerika haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvurusu verisini izliyor olacağız. Aynı gün Amerika mevcut konut satışları verisi pandemi sonrası toparlanma sürecine giren sektör hakkında en son bilgileri veriyor olacak. Cuma günü ise İngiltere perakende satışlar verisini takip edeceğiz. Aynı gün eylül ayı Almanya İmalat PMI verisi iş dünyasını ileriye yönelik beklentileriniz bizlerle paylaşacak. Sonrasında ise İngiltere eylül ayı imalat, hizmet ve bileşik PMI verilerini takip ediyor olacağız

EURUSD - Risk İştahı Düşük, Dolar Güçlü

EURUSD paritesi risk iştahının düşmesiyle birlikte kritik 1.1744 direnç seviyesi altında işlem görüyor. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlamaya devam etmesi  durumunda sırasıyla 1.1658 ve 1.1589 desteklerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.1744 referans seviyesinin aşılması durumunda dikkatimizi 1.1819 ve 1.2046 direnç seviyelerine çeviriyor olacağız.

Destek: 1.1658 - 1.1589 - 1.1507

Direnç: 1.1744 - 1.1819 - 1.2046

GBPUSD - İngiltere’nin Kredi Notu Düşürüldü

Gerek küresel risk iştahının azalması gerekse İngiltere’nin kredi notunun AA2’ye düşürülmesiyle birlikte 1.2947 direnç seviyesinin altında haftayı kapatan paritenin bu seviye altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.2838 ve 1.2768 desteklerine doğru geri çekilme devam edebilir. Buna karşın 1.2947 referans seviyesinin aşılması dikkatimizin 1.3046 ve 1.3136 direnç seviyelerine yönelmesine yol açacaktır.

Destek: 1.2838 - 1.2768 - 1.2671

Direnç: 1.2947 - 1.3046 - 1.3135

USDJPY - Yen Gücünü Koruyor, Dolar Çıkış Arıyor

Küresel anlamda güvenli para birimlerine olan talep Dolar ve Yenin değer kazanmasına yol açarken USDJPPY paritesi kritik 105.30 seviyesi üzerinde haftayı kapattı. Bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 105.58 ve sonrasında 105.84 dirençlerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 105.30 referans seviyesinin kırılması durumunda 105.05 ve 104.75 desteklerine doğru dikkatimizi çeviriyor olacağız.

Destek: 105.30 - 105.05 - 104.75

Direnç: 105.58 - 105.84 - 106.15

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.